Bioclimatic House

Bioclimatic House

This is a new, low-budget, bioclimatic house for a family, built in a site of 2500sq.m in which there are some big trees at the SW end. Due to building regulations the new building has to lean to the neighbouring one, not exceed 200 sq.m of surface and be tile roofed.

Project: Bioclimatic House
Client: Private
Services: Design, Supervising
Paraskevi Papasotiriou Architect
Alexis Papasotiriou Civil Engineer

Description / Proccess

We don’t just build unique spaces, we create experiences

The house is oriented to the south, composed by three volumes organized around small yards protected from north and ensuring privacy for both the neighbouring house and itself.

The scheme incorporates a range of sustainable solutions, from the orientation of the house, the cross natural ventilation through the openings and the collection of rain water from the roof to an underground reservoir, to the cell insulation, the under-floor heating and the solar and photovoltaic panels on the roof. The selection of finishing materials is based on low – cost construction.