Bioclimatic House

Bioclimatic House

Πρόκειται για μια low-budget, βιοκλιματική μονοκατοικία που χωροθετείται σ’ ένα οικόπεδο 2500τμ με μεγάλα δέντρα στο ΝΔ άκρο του. Λόγω των πολεοδομικών διατάξεων, η νέα κατοικία έπρεπε να εφάπτεται της γειτονικής, να μην ξεπερνάει τα 200τμ επιφανείας και να είναι κεραμοσκεπής.

Όνομα Project: Bioclimatic House
Πελάτης: Ιδιώτης
Οι Υπηρεσίες μας: Μελέτη, Επίβλεψη
Παρασκευή Παπασωτηρίου Αρχιτέκτων Μηχανικός
Αλέξης Παπασωτηρίου Πολιτικός Μηχανικός

Περιγραφή / Διαδικασία

We don’t just build unique spaces, we create experiences

Η κατοικία έχει νότιο προσανατολισμό και αποτελείται από αρθρωτούς όγκους μεταξύ των οποίων δημιουργούνται ανοιχτοί προστατευμένοι χώροι (αυλές), διασφαλίζοντας την αίσθηση της ιδιωτικότητας τόσο σε αυτήν όσο και στην γειτονική της.

Γενικά ο βιοκλιματικός σχεδιασμός της, δίνει έμφαση στην οργάνωση και τον προσανατολισμό των χώρων, στο φυσικό φωτισμό και δροσισμό, στη συλλογή των ομβρίων υδάτων σε υπόγειες δεξαμενές και την αξιοποίησή τους για τις ανάγκες της κατοικίας, στην εκμετάλλευση του ηλιακού κέρδους μέσω ηλιακών και φωτοβολταϊκών πάνελ, στην ηλιοπροστασία το καλοκαίρι και στην ελαχιστοποίηση των απωλειών. Η εγκατάσταση θέρμανσης είναι συνδυασμός ενδοδαπέδιας και ενεργειακού τζακιού. Τα υλικά στα τελειώματα επιλέχθηκαν με κύριο κριτήριο το ελάχιστο κόστος κατασκευής.